Social Icons

.

.

Monday, April 7, 2014

Tips: 'Nutrisi' untuk kereta auto

Alhamdulillah.
 Bulan lalu, saya berpeluang membawa kereta bau kedai. 1st time beli kereta, ni. Meski bercuti tanpa gaji, saya mengunakan income statement Shaklee saya. Alhamdulillah, lulus.

Sambil surf internet, saya terjumpa tips bagus ini.
oh, bukan tips nutrisi atau pemakanan,
tapi tips untuk kesihatan kereta auto :)

---------------------------------------------------

Sumber asal dari web ini

Tahukah anda terdapat tips atau cara guna gear yang betul untuk kereta auto. Walaubagaimanapun artikel ini sesuai untuk kereta automatik yang mempunyai butang tombol pada gear.

Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. Dapat agak sebab lampu reverse nyala kejap. Bayangkan kalau terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama. Kereta dah hon-hon. Tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. Boleh rosak gear box rasanya.

Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light: 
1. tekan brek kaki
2. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. tolak ajer)
3. Tarik hand brek
4. lepas brek kaki

Nak jalan:
1. tekan brek
2. masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear. tarik ajer)
3. lepas hand brek.
4. lepas brek kaki
5. tekan minyak

Penggunaan tombol/butang pada batang gear:
1. Perlu tekan tombol semasa menukar gear
P > R ,
R > P
R > N
N > R
D > L/D2
L/D2 > D

2. Jangan sesekali tekan jika untuk menukar gear antara
N > D
D > N
D > D3
D3 > D

Kalau gear yg jenis ada lekuk-lekuk tu selamatlah. Tombol tekan pun tak ada kan?




Jika ada yang belum faham fungsi setiap gear, bolehlah rujuk keterangan setiap susunan gear untuk gearbox auto yang berikut:

P – parking, digunakan untuk anda memberhentikan kereta anda. gear akan disekat.
jadi kereta anda takkan bergerak walaupun handbrake tak ditarik.
R – reverse, untuk mengundur kereta anda
N – neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau traffic jem, alihkan ke gear
neutral. bukan parking! jika anda perasan, gear D ke N tidak perlu menekan kekunci
pada tombol gear.
D – drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya butang overdrive – gear
akan menyekat untuk masuk ke gear 4. gear yang akan digunakan cuma 1,2 dan 3
shj
3 – setengah kenderaan tidak mempunyai overdrive tetapi mempunyai susunan gear 3
untuk menurunkan gear dari 4 ke 3
2 – ini akan menyekat sistem gearbox anda ke gear 2 dan tidak akan masuk ke gear
seterusnya. tetapi akan jatuh ke gear 1 jika perlu
L – Low gear, gear pertama
Diharap artikel ini bermanfaat untuk memanjangkan jangka hayat kereta anda. Selamat mencuba :)

Wednesday, April 2, 2014

Food Cravings - Apa penyelesaiannya?

Tahukah anda,
keinginan untuk makan coklat merupakan tanda-tanda kekurangan magnesium?
Dan jika diserang keinginan untuk makan makanan berminyak pula, 
ia mungkin disebabkan oleh kekurangan kalsium! 
Jom rujuk carta di bawah ini.


FAKTA:
Setiap caplet suplemen hebat daripada Shaklee i.e. OSTEMATRIX mengandungi:

>> 250mg Calcium
>> 100mg Magnesium

Jom cuba hari ini!

------------------------------------------
*These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease
For more information and to order, contact:
SITI RUBIAH
Shaklee Independent Distributor [ID: 918033]
anabikhair@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 622 5024

Friday, March 21, 2014

Real SKINFOOD

Jika anda telah menjejakkan kaki ke Korea Selatan, anda pasti rambang mata nak mencuba facial mask di sana. Macam-macam brand ada,..skinfood, innisfree, macam2 lagi lah.
Haaa...
Mari saya ajar cara buat real SkinFood mask. Hihi
⊙⊙>> Bagaimana cara membuat masker Shaklee? <<⊙⊙
Senang saja.
Anda cuma perlukan tiga bahan berikut:
♥1 sudu yogurt asli
♥1 sudu ESP
♥1 biji Vita-E
Cara-caranya mudah.
Anda cuma perlu cucuk kapsul Vita-E dengan jarum untuk keluarkan ekstrak Vita-E. Tak perlu picit semua sekali, sebiji kapsul Vita-E boleh digunakan untuk 2-3 kali.
Kemudian campurkan yogurt, ESP dan Vita-E sekaligus dan gaul rata (macam main masak-masak pula).
Voila! Homemade masker yang kaya dengan protein dan vitamin E anda sudah siap.
Boleh sapukan ke muka dengan rata, biarkan lebih kurang 15 minit atau sehingga kering. Kemudian cuci muka seperti biasa.
>> Minyak Vita-E mungkin tidak hilang jika wajah dicuci dengan air biasa, jadi boleh gunakan pencuci muka untuk lebih bersih. Waktu terbaik untuk menggunakan masker ini ialah sebelum tidur malam atau selepas mandi pagi.

Jangan lupa cuba ok!


------------------------------------------
*These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease
For more information and to order, contact:
SITI RUBIAH
Shaklee Independent Distributor [ID: 918033]
anabikhair@yahoo.com
SMS/Whatsapp: 012 622 5024

Tuesday, March 11, 2014

Cara memilih SOYA TERBAIK

Hari ni saya nak share cara memilih soya terbaik.. alhamdulillah, soya yg digunakan oleh Shaklee untuk penghasilan ESP adalah yang TERBAIK :)

■Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

■Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

■Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

■Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

■Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

■Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.

■Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.

Tuesday, February 25, 2014

Saya sihat, tak perlu supplemen!

Supplemen sebenarnya perlu di ambil bagi menangani masalah pencemaran dan pengambilan makanan segera dan tidak teratur di kalangan masyarakat kita hari ini.

"Anda mungkin merasakan diri sihat tanpa supplemen namun hanya yang telah mengambilnya saja yang dapat merasakan kelainannya".

Saya sangattt setuju dengan statement ni, sebab saya sendiri dah rasakan perbezaannya.

Kenal dengan Shaklee masa tahun 2010, mengambil set percubaan menyusu. Puas hati dengan hasilnya, tapi tidak rasa perlu meneruskannya, sebab rasa badan sihat walafiat. Saat itu usia belum cecah 3series :)

Bila kelahiran anak yang ke 3, tanggungjawab semakin bertambah, pemakanan semakin tidak teratur, tidak boleh tidak, saya memerlukan supplemen.

Alhamdulillah, sangat berpuas hati sejak menjadi ahli Shaklee.

Kesedaran terhadap kesihatan semakin meningkat dan rasa sangat bersalah jika manfaat ini hanya saya & keluarga rasai.

-----------------

♥Rubi - mom of 3.
Rakan Shaklee anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...